Πότε αρχίζει η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

 

Οι εργαζόμενοι υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ από τη στιγμή που ανέλαβαν εργασία, άσχετα εάν η εγγραφή τους στο μητρώο ασφαλισμένων και η καταβολή αντίστοιχα των σχετικών εισφορών γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι διατάξεις που αναφέρονται στην ασφάλιση των εργαζομένων είναι δημόσιας τάξης και επομένως δεν είναι ισχυρή η παραίτηση των εργαζομένων από το δικαίωμά τους να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ, καθώς επίσης και η σύναψη συμφωνίας μεταξύ αυτών και του εργοδότη για την εξαίρεσή τους από την ασφάλιση.
Οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να ασφαλίζουν εγκαίρως τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους, με τα ακριβή στοιχεία απασχόλησης, μέσα στην προθεσμία καταβολής των αντίστοιχων εισφορών. Σε περίπτωση που παραλείψουν να ασφαλίσουν εγκαίρως τα πρόσωπα που απασχολούνται στις επιχειρήσεις τους, αφενός οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ζητήσουν και μεταγενέστερα (αναδρομικά) την ασφαλιστική τους τακτοποίηση και αφετέρου οι εργοδότες υπόκεινται σε χρηματικές και ποινικές κυρώσεις.
 
Προθεσμίες – Παραγραφή δικαιώματος για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης
Προβλέπονται χρονικοί περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων για την αναδρομική αναγνώριση του χρόνου ασφάλισής τους. Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένος που αποχωρεί ή απολύεται από την εργασία του υποχρεούται εντός 12 μηνών από την αποχώρηση ή την απόλυση να δηλώσει εγγράφως στον ΕΦΚΑ τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησε και για τις οποίες δεν ασφαλίστηκε (άρθρα 4 παρ. 3 του Ν. 2556/1997 και 11 του Ν. 2972/2001).

 

<

Αλφαβητικό Ευρετήριο Εργασιακών Σχέσεων

Επιλέξτε το αντίστοιχο γράμμα από το θέμα που σας ενδιαφέρει (π.χ. Άδεια στο γράμμα Α, Επιδόματα στο Ε κτλ.).

Κατέβασε την App Εφαρμογή μας